Smak

Norway's Coastal Kitchen

Ta en tur gjennom verdens flotteste spiskammer.

TEKST AV ANDERS HUSA

Se hele videoen her

En sjøreise langs norskekysten er mer enn bare et cruise gjennom fantastisk landskap. Det er også en kulinarisk reise – en som ikke bare er smakfull, men også bærekraftig. Kokkene om bord på Hurtigrutens skip legger vekt på å anskaffe lokal mat, og samarbeider med leverandører langs hele kystlinjen for å gi gjestene de ferskeste, mest smakfulle råvarene som overhodet er mulig.

Jeg går om bord i Ålesund for å seile nordover til Tromsø. På den første dagen til havs smaker jeg noe av Norges fineste gård-til-bord-mat. Den lokale leverandøren Ole Christian Skaugen fra Dybvik har levert klippfisk som serveres som en del av kveldens måltid. Dette treretters måltidet begynner med carpaccio av hans Gran Reserva klippfisk penslet med olivenolje og persille. Den etterfølges av lammelår fra utenfor Hellesylt, så mørt så det smelter på tungen, og avsluttes med tilslørte bondepiker. Desserten lages med epler fra Hardanger. Et gourmetmåltid nytes best med like fin vin, så jeg går for den anbefalte vinpakken til rettene jeg har valgt. Et glass av Hurtigrutens egen hvitvin, José Maria da Fonseca fra Portugal, med bouquet av frisk lime og en god syrebalanse, er det perfekte følget til klippfisken. En mer robust rødvin passer godt til lammet, og en Tokay på slutten av måltidet er en søt innledning til epledesserten. Dette er bare begynnelsen av reisen gjennom et av verdens rikeste spiskammer. Mellom Bergen og Kirkenes kan du smake lam fra Geiranger, kongekrabbe fra Barentshavet, ost og torsk fra Lofoten og reinsdyr fra Finnmark. Norges spiskammer er fylt til randen av delikatesser.

Naturens spiskammer er fylt til randen av delikatesser.

Photo: Agurtxane Concellon

Når skipet ankommer Trondheim neste dag, spiser jeg på Kysten, à la carte-restauranten om bord, der jeg nyter lunsj med et par flasker arktisk håndverksøl laget hos Mack, verdens nordligste bryggeri. Forretten av perfekt pannestekte kamskjell fra Frøya er fantastisk. De har sprø skorpe og er fløyelsmyke innvendig, og serveres med blomkålspuré og små biter av chorizo fra Stranda. Det er den kunstneriske kombinasjonen av smaker og kontrasterende teksturer som gjør denne retten så spennende. Om bord Hurtigrutens skip kan du velge mellom treretters middager eller overstrømmende buffeter, begge deler laget med ferske, sesongbaserte råvarer. Mens du slapper av om bord eller blir med på utflukter utenfor skipet, er lokale fiskere ute for å sikre dagens fangst, som for eksempel arktisk røye fra det dype, kalde vannet i Sigerfjorden i Vesterålen. Hvis du har lurt på hvordan det er å fiske en av regionens mest berømte råvarer, kan du bli med på en kongekrabbe-ekspedisjon. Bli med fiskerne ut, dra opp burene fra dypet og lær hvordan du tilbereder disse monstrene på den tradisjonelle måten.

71 grader + Norge

Det er den kunstneriske kombinasjonen av smaker og teksturer som gjør disse rettene så deilige og spennende.

Photo: Peder Songedal

«Å skaffe, tilberede og servere fersk, lokal mat er helt essensielt for kystopplevelsen. Det lokale samspillet forårsaker også positive ringvirkninger, og gir oss gode historier fra lokalsamfunnene vi besøker. Passasjerene våre opplever en autentisitet som få andre kan tilby. De kan til og med kjøpe noen av de lokale produktene om bord på skipet. På den måten kan de nyte opplevelsen av norskekysten litt lenger.»

— Kokk Eirik Larsen

Jeg velger ikke arktisk røye for den siste middagen min om bord, og klarer nesten ikke å vente på å få smake det jeg velger. Jeg har valgt en levende kongekrabbe fra akvariet. Kjøkkenet velger en svært enkel presentasjon, og serverer det store skalldyret med ferskbakt brød, aioli, soyasaus, majones og en enkel salat med julienne-skårne syltede grønnsaker. Med saften fra en grillet sitron er det alt som trengs for å la det søte, delikate kjøttet fra kongekrabben spille hovedrollen i sin egne kulinariske forestilling.

Photos: Agurtxane Concellon.

Etter dette herremåltidet seiler skipet til Svolvær i Lofoten, og jeg går ut på dekk. Kvelden blir rent magisk idet skipet seiler inn i Trollfjorden. Dagen etter går jeg i land i Tromsø, der isblått hav og snødekte fjell ønsker skipet velkommen. Min reise med Hurtigruten er over, men dagen til kokk Eirik har bare så vidt begynt idet han tilbereder smakfulle kulinariske kreasjoner til de neste matentusiastene om bord.

Menyene om bord alle Hurtigrutens skip endrer seg med årstidene for å gi gjestene festmåltider med de beste, ferskeste råvarene. For å finne ut mer om de sesongbaserte menyvalgene våre, kan du kontakte en av de vennlige ekspedisjonsekspertene våre.

Del disse artiklene

Utforsk med Hurtigruten

Bli med verdenslederen innen ekspedisjonsreiser. Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få spesialtilbud og nye reiseruter før alle andre.

Kontakt oss for å snakke om din neste ekspedisjon

I denne utgaven

< Innhold

Oppdag Antarktis

Siste skanse >